Armata polowa Ordnance, Q.F. 18-pr. Gun Mark II

Historia konstrukcji:
Armata polowa Q.F. 18-pr. została opracowana w Wielkiej Brytanii. Model Ordnance QF 18-pr. Mk. I został przyjęty na uzbrojenie 30 czerwca 1904 roku. Zmodyfikowana wersja Mk. II została przyjęta na uzbrojenie w 1906 roku.

Po uzyskaniu niezależności została przyjęta na uzbrojenie sił zbrojnych Iraku.

Dane techniczne:

Kaliber:
Amunicja:
Masa:
Wymiary:
Długość lufy:
 
Odrzut lufy:
Kąt ostrzału w elewacji:
Kąt ostrzału w azymucie:
Szybkostrzelność:
83,8 mm (3,3 cala)
84x295R
na stanowisku 1.282 kg (24 cwt)
2.895 x 1.905 x 1.137 mm
2.463 mm
(w tym część gwintowana 2.038 mm)
1.041 mm
od -5° do +16°

15 strz./min

Armata polowa Q.F. 18-pr.
Armata polowa Q.F. 18-pr.

Opis konstrukcji:
Lufa stalowa, gwintowana, zaopatrzona w 18 prawoskrętnych zwojów. Zastosowano zamek śrubowy. Hydrauliczny opornik i sprężynowy powrotnik umieszczone nad lufą. Obsługę działa chroniła pancerna tarcza. Celownik teleskopowy Telescope Sighting, No 4 (powiekszenie 5,5x, pole widzenia 5,5°) oraz przeziernik Sight, Dial, No. 7, Mk. I znajdują się po lewej stronie lufy. Mechanizmy naprowadzające umieszczone po obu stronach lufy. Drewniane koła z metalową obręczą dostosowane do trakcji konnej. Na czas transportu działo jest podczepiane pod przodek mieszczący 18 naboi. Obsługa działa liczy 6 osób.

Amunicja:
Stosowano amunicję scaloną.

Amunicja armaty polowej Q.F. 18-pr.
Amunicja armaty polowej Q.F. 18-pr.

Odłamkowo-burząca Cartridge Q.F., 18-pr., H.E. Streamline

Długość naboju:
Masa naboju:
Masa pocisku:
Masa materiału wybuchowego:
Masa ładunku miotającego:
Prędkość wylotowa:
Donośność:
552,5 mm
11,34 kg
8,39 kg
0,46 kg
638 g kordytu M.D. size 8
504 m/s
8.500 m (9.300 jardów)

Amunicja typu HE zaopatrzona w głowicowy zapalnik uderzeniowy typu Fuze, Percussion, No. 100.

Źródła:

Instrukcja „Handbook of the 18-pr. Q.F. Gun. Land service.”, 1915 r.

Instrukcja „Notes on the ammunition for Q.F. 13-pr, Q.F. 18-pr. horse and field equipment.”, 1917 r.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *