Haubica polowa Ordnance Q.F. 4.5-inch Howitzer Mark II

Historia konstrukcji:
Haubica polowa Q.F. 4.5in została opracowana w brytyjskich zakładach Coventry Ordnance Works. Pierwszy model Mk. I został przyjęty na uzbrojenie w 1909 roku. Zmodyfikowana wersja Mk. II została przyjęta na uzbrojenie w 1917 roku. Do wybuchu Pierwszej Wojny Światowej wyprodukowano 182 sztuki, a podczas jej trwania dalsze 3.177 sztuk.

Po uzyskaniu niezależności została przyjęta na uzbrojenie sił zbrojnych Iraku.

Dane techniczne:

Kaliber:
Amunicja:
Masa:
Wymiary:
Długość lufy:
 
Odrzut:
Kąt ostrzału w elewacji:
Kąt ostrzału w azymucie:
Szybkostrzelność:
114 mm (4,5 cala)
114x86R
1.372 kg (27 cwt)
1.778 x 2.057 x ? mm
1.625,6 mm
(w tym część gwintowana 1.524 mm)
508-1.016 mm
od -5° do +45°

4 strz./min

Haubica polowa Q.F. 4.5in
Haubica polowa Q.F. 4.5in

Opis konstrukcji:
Lufa stalowa, gwintowana, zaopatrzona w 32 prawoskrętne zwoje. Zastosowano zamek klinowy o ruchu poziomym. Hydrauliczny opornik i pneumatyczny powrotnik umieszczone pod lufą (odrzut zmienny, zależny od kąta podniesienia). Przyrządy celownicze znajdują się po lewej stronie lufy. Drewniane koła z metalową obręczą dostosowane do trakcji konnej. Obsługa działa liczy 6 osób.

Amunicja:
Stosowano amunicję rozdzielnego ładowania. Do wystrzeliwania pocisków używano 5 ładunków miotających zawierających kordyt M.D. o masie całkowitej od 0,4 funta (182 g) do 1 funta (454 g) umieszczanych w mosiężnej łusce.

Amunicja do haubicy polowej Q.F. 4.5in
Amunicja do haubicy polowej Q.F. 4.5in

Odłamkowo-burząca Cartridge Q.F., 4.5-inch, HE, Mark XII oraz Mark XVI

Długość pocisku:
Masa pocisku:
Masa materiału wybuchowego:
Prędkość wylotowa:
Donośność:
407 mm
15,88 kg
1,95 kg
od 171 do 308 m/s
6.675 m (7.300 jardów)

Amunicja typu HE zaopatrzona w głowicowy zapalnik uderzeniowy typu Fuze, Graze, No. 100 lub typu Fuze, Percussion, No. 106.

Źródła:

Instrukcja „Notes on the ammunition for 4.5-inch Howitzer.”, 1920 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.