Haubica polowa 15 cm 17 kaliber lange stålhaubits Model 1923

Historia konstrukcji:
Haubica polowa 15 cm L/17 S.H. M. 1923 była używana przez siły zbrojne Danii.

Jest to dostawa uzupełniająca z 1923 roku kolejnych 4 dział – od wcześniejszego modelu haubicy 15 cm L/17 S.H. M.1917 różniły się one wzmocnioną konstrukcją dla zwiększenia masy ładunku miotającego i tym samym donośności. Koszty zakupu pokryto z budżetu na rok 1925/26.

Ostatnich 4 egzemplarzy z pierwotnego kontraktu na 12 dział nie wykonano z powodu niezadowalających parametrów technicznych, nieodpowiadających już wymogom współczesnego pola walki.

Dane techniczne:

Kaliber:
Masa:
 
Długość lufy:
Kąt ostrzału w elewacji:
Kąt ostrzału w azymucie:
Szybkostrzelność:
149,1 mm
na stanowisku 4.320 kg,
w transporcie 4.820 kg
L/17
od 0° +41°

4 strz./min

Opis konstrukcji:
Lufa stalowa, gwintowana. Zamek klinowy o ruchu poziomym. Jednoogonowe łoże dolne. Skrzynkowy ogon zakończony lemieszem. Hydrauliczny opornik i sprężynowy powrotnik umieszczone pod lufą. Drewniane koła z metalową obręczą pokrytą nawulkanizowaną warstwą gumy (tzw. masywy) dostosowane do trakcji konnej z prędkością do 7 km/h.

Amunicja:
Stosowano amunicję rozdzielnego ładowania, ze zmiennym ładunkiem miotającym dobieranym przed strzałem (7 ładunków) umieszczonym w mosiężnej łusce.

Odłamkowo-burząca 15 cm Brisantgranat M. 1918/25

Pocisk typu HE z korpusem wypełnionym ładunkiem wybuchowym pobudzanym głowicowym zapalnikiem uderzeniowym.

Odłamkowo-burząca 15 cm Brisantgranat M. 1927

Masa pocisku:
Masa ładunku wybuchowego:
Prędkość wylotowa:
Donośność:
38,5 kg
4,95 kg TNT
503 m/s
12.700 m

Pocisk typu HE z korpusem wypełnionym ładunkiem wybuchowym pobudzanym głowicowym zapalnikiem uderzeniowym.

Źródła:

Instrukcja „Skydetabel for 15 cm L/17 S.H. M. 1917, 15 cm L/17 S.H. M. 1923, 15 cm L/22 F.H. M. 1929”, 1935 r.

Instrukcja „Lærebog for Hærens menige, II. Del for motoriseret feltartilleri”, 1940 r.

Stefan Pataj „Artyleria lądowa 1871-1970”, wyd. MON, 1975 r.

Internet:

http://www.chakoten.dk/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.