Karabinek De karabijn No. 5

Historia konstrukcji:

Karabinek opracowany w holenderskim arsenale Staatsbedrijf der Artillerie Inrichtingen A/D w Hemburgu. W 1938 roku zadecydowano o konwersji 9.500 egzemplarzy karabinów M.95 na karabinki. Poza skróconą lufą zmodernizowano także celownik. Broń była przeznaczona dla obsług artylerii przeciwlotniczej, dlatego nie posiadała obsady bagnetu.

Po ogłoszeniu mobilizacji w 1939 roku zadecydowano o konwersji kolejnych 50 tysięcy karabinów M.95. Do momentu niemieckiego ataku zmodernizowano ok. 26 tysięcy egzemplarzy.

Dane techniczne:

Kaliber:
Amunicja:
Długość lufy:
Zasilanie:
6,5 mm
6,5x54R
431 mm
magazynek wewnętrzny na 5 naboi

Amunicja:

Naboje były produkowane w holenderskich zakładach Nederlandsche Patronenfabriek w Dordrechcie. Pakowane po 30 sztuk w kartonowe opakowania.

Zwykła De scherpe patroon No. 1

Długość naboju:
Długość pocisku:
Średnica pocisku:
Średnica kryzy:
Masa naboju:
Masa pocisku:
Masa ładunku miotającego:
Prędkość wylotowa:
77,8 mm
31,4 mm
6,7 mm
13,45 mm
22,65 g
10,15 g
2,4 g
730 m/s

Pocisk pełnopłaszczowy. Był to oryginalny austriacki nabój przyjęty na uzbrojenie w 1895 roku. W służbie niemieckiej przejęte naboje otrzymały oznaczenie 6,5 mm Patrone 152 (h).

Zwykła De scherpe patroon No. 1 gewijzigd voor onveilige schietbanen

Długość naboju:
Długość pocisku:
Średnica pocisku:
Średnica kryzy:
Masa naboju:
Masa pocisku:
Masa ładunku miotającego:
Prędkość wylotowa:
77,5 mm
31,1 mm
6,7 mm
13,45 mm
21,6 g
9,15 g
2,4 g
730 m/s

Pocisk pełnopłaszczowy. Nowy nabój opracowany w 1938 roku w arsenale Staatsbedrijf der Artillerie Inrichtingen A/D w Hemburgu.

Zwykła ze smugaczem De scherpe patroon No. 9

Pocisk pełnopłaszczowy zaopatrzony w części dennej w smugacz.

Szkolna De loose patroon No. 2

Naboje ślepe z drewnianym pociskiem używane do celów szkoleniowych.

Źródła:

Terry Gander, Peter Chamberlain „Enzyklopädie deutscher waffen 1939-1945”, wyd. Motorbuch Verlag, 2006

Internet:

http://www.freewebs.com/nederlandinwo2/

http://www.waroverholland.nl/

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.