Karabin 7,62 kivääri/27 (VKT m/27)

Historia konstrukcji:
Karabin został opracowany w fińskich zakładach Valtion Kivääritehdas (VKT) w Tourula (po wojnie zmieniły nazwę na Valmet). Model opracowany dla regularnej armii. Były to rosyjskie karabiny Mosin obr. 1891 produkowane w firmie Valtion Kiväävitehdas (VKT). Zastosowano odmienną krótszą i cięższą lufę, przedni bączek został wzmocniony płytką stalową z obsadą do bagnetu nożowego, zastosowano boczne osłonki muszki, na kolbie umieszczono strzemiączko do mocowania pasa nośnego. Wyprodukowano ok. 70 tysięcy egzemplarzy.

Dane techniczne:

Kaliber:
Amunicja:
Masa broni:
Długość całkowita:
Długość lufy:
Zasilanie:
7,62 mm
7,62x53R
4,1 kg
1.195 mm
685 mm
magazynek wewnętrzny na 4 naboje

Opis konstrukcji:
Czterotaktowy zamek ślizgowo-obrotowy. Rączka zamkowa zagięta o 90 stopni do dołu. Lufa gwintowana zapatrzona w 4 prawoskrętne bruzdy o skoku 240 mm. Zasilanie z 5-nabojowych łódek dostawianych od góry do komory nabojowej – cztery naboje trafiały do wewnętrznego magazynka, natomiast piąty nabój wprowadzano bezpośrednio do lufy. Regulowany celownik ramieniowo-schodkowy był wyskalowany do 2.000 m i współpracował z pryzmatyczną muszką umieszczoną nad wylotem lufy. Łoże i kolba drewniane.

Amunicja:
Długość łuski 53,5 mm, średnica kryzy 14,4 mm. Produkowany w fińskich zakładach Valtion patruunatehdas (VPT) nabój D 166 o bardzo dobrych właściwościach balistycznych na dalszych odległościach. Produkowany w fińskich zakładach Sako nabój S 284 to lekki pocisk o płaskiej trajektorii dzięki wyższej prędkości wylotowej.

Zwykła 7,62 kiväärinpatruunoita D 166

Długość naboju:
Długość pocisku:
Masa pocisku:
Prędkość wylotowa:
77 mm
33,64 mm
13 g
750 m/s

Pocisk pełnopłaszczowy (płaszcz z tombaku) z ołowianym rdzeniem.

Zwykła 7,62 kiväärinpatruunoita S 284

Długość naboju:
Długość pocisku:
Masa ładunku miotającego:
Masa pocisku:
Prędkość wylotowa:
77 mm
23,33 mm
3,14 g
8 g
820 m/s

Pocisk pełnopłaszczowy z ołowianym rdzeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.