Ręczny karabin maszynowy 7,62 pikakivääri/26 (LS-26)

Historia konstrukcji:
Ręczny karabin maszynowy Lahti-Saloranta LS-26 był produkowany seryjnie w fińskich zakładach Valtion Kivääritehdas (VKT) w Tourula (po wojnie zmieniły nazwę na Valmet). W opracowanie broni byli zaangażowani znany fiński konstruktor Aimo Johannes Lahti oraz Arvo Ensio Saloranta. W latach 1927-1942 wyprodukowano 5.700 egzemplarzy.

W 1937 roku intensywnie zbrojące się Chiny złożyły ogromne zamówienie na dostawę 30 tysięcy egzemplarzy karabinów tego typu. W wyniku działań dyplomacji Japonii dostarczono tylko ok. 1.200 egzemplarzy.

Dane techniczne:

Kaliber:
Amunicja:
Masa broni:
Masa lufy:
Długość całkowita:
Długość lufy:
Zasilanie:
Szybkostrzelność:
7,62 mm
7,62x53R
z pełnym magazynkiem 10,4 kg
1,2 kg
1.180 mm
450 mm
magazynek na 20 naboi
teoretyczna 500 strz./min

Opis konstrukcji:
Automatyka broni wykorzystuje energię długiego odrzutu lufy. Zasilanie broni odbywa się z magazynka wprowadzanego od dołu komory nabojowej. Opracowano także płaski magazynek bębnowy na 75 naboi (pusty 2 kg, załadowany 3,75 kg), który znalazł się w ofercie eksportowej. Zastosowano regulowane przyrządy celownicze, które współpracowały z muszką umieszczoną nad wylotem lufy. Chwyt pistoletowy i kolba drewniane.

Amunicja:
Długość łuski 53,5 mm, średnica kryzy 14,4 mm. Produkowany w fińskich zakładach Valtion patruunatehdas (VPT) nabój D 166 o bardzo dobrych właściwościach balistycznych na dalszych odległościach. Zastosowano dwurzędowy magazynek pudełkowy na 20 naboi: pusty 0,45 kg, załadowany 0,9 kg.

Zwykła 7,62 kiväärinpatruunoita D 166

Długość naboju:
Długość pocisku:
Masa pocisku:
Prędkość wylotowa:
77 mm
33,64 mm
13 g
750 m/s

Pocisk pełnopłaszczowy (płaszcz z tombaku) z ołowianym rdzeniem.

Źródła:

Instrukcja „Pikakivääri L/S mallia 26 kal. 7,62 mm”, 1942 r.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.